El nostre projecte

Els nostres inicis

Safra de Mas de Bondia és el resultat de la feina de 3 famílies que van proposar-se ara fa 4 anys al poblet de El Mas de Bondia. trobar projectes mediambiental i econòmicament  sostenibles amb un impacte social positiu.

Nous cultius i Noves formes de comercialització dels cultius actuals que permetessin la creació de noves activitats econòmiques al Mas de Bondia que generant ocupació, i  permetent l'arrelament de les famílies que actualment hi viuen, aixi com atreure nous pobladors si fos possible.

El contexte

La inclusió a l'any 2009 de tota la superfície cultivable de  El Mas de Bondia a la Zona d'Especial de Protecció d'Aus Restringida (ZEPA) inclosa a l'Espai d'Interès Natural (EIN) de Granyena regulada pel Pla de Gestió Pla especial de Protecció del medi natural i del paisatge dels Espais Naturals Protegits (ENP) de la Plana de Lleida, ha tingut unes conseqüències, no resoltes encara, en l'economia principalment agrària del poble

Aquesta inclusió va impossibilitar el reg des del nou Canal Segarra- Garrigues i limitar els cultius als tradicionals del secà més extrem, cereals en rotació i guarets, vinya, olivera i ametller de secà. Posant en perill la continuïtat de totes les explotacions agràries existents per la competència dels cultius de regadiu a l'altra banda del canal.

La nostra situació a l'extrem de la comarca de la Segarra tocant l'Urgell (Tàrrega-Verdú-Ciutadilla-Guimerà) i la Conca de Barbera (Passanant i Belltall-Vallfogona de Riucorb) sempre ha jugat en la nostra contra en els plans de desenvolupaments culturals i turístics de la Segarra.

I és en aquest context quan volem posar en valor les nostres arrels i la feina al camp, que al llarg dels segles han fet els pobladors de El Mas de Bondia. Aquesta feina ha contribuït a conservar fins avui el nucli de població de El Mas de Bondia envoltat pels seus cultius tradicionals.

 

En marxa

Ara fa 4 anys varem  escollir com a primer projecte la recuperació experimental del cultiu artesà i ecològic del safrà a Mas de Bondia, amb dos objectius:

  • Posar la marca DeMasdeBondia al mercat i associar-la a un producte d'extrema qualitat, artesà i sostenible com és el safrà de MasdeBondia. i a curt termini poder expandir aquesta marca De MasdeBondia a d'altres productes mès tradicionals derivats de l'oliva, l'ametlla o el cereal, o de nou a productes alternatius que ja estan al nostre laboratori d'idees, i si tot va bé presentarem properament.

 

  • Tancar el cicle d'un producte com a experiència integral i controlada: El seu cultiu, la seva transformació, la seva comercialització i la seva distribució fins al client final en la nostra àrea de proximitat (Urgell- Segarra-Conca de Barberà) i la incorporació de les valoracions d'aquests clients com a element de millora fonamental del mateix cercle del producte. Establint així una metodologia per a l'elaboració dels productes i serveis de qualitat, artesans i sostenibles de la marca DeMasdeBondia  

 

Avui estem aquí

El nostre cultiu experimental de safrà ecològic d'un quart  d'hectàrea porta donant fruits des de fa tres anys.

  •  Ja sabem com plantar, collir, torrar i envasar artesanalment el nostre safrà.
  • Hem obtingut la nostra certificació de productors ecològics per part del CCPAE
  • Hem analitzat el nostre safrà per comprovar-ne la qualitat amb EUROFINS segons la ISO 3632-2 obtenint d'acord amb els paràmetres de coloració, amargor i aroma d'aquesta norma la CATEGORIA-I
  • Hem espremut el safrà literalment creant tres productes més a part del safrà tradicional. les seves flors fresques, l'oli essencial de les seves flors i les seves flors seques per infusionar com te de flors.
  • Aquest any ens incorporem al EspaiCuina del CEI de Montblanc per poder experimentar tot el cicle de treball en un obrador professional, poder registrar sanitàriament el nostre producte i definir un model de negoci cooperatiu que permeti que  la producció ecològica i artesana del producte sigui sostenible econòmicament..
  • I finalment abans de començar la nostra 4 temporada hem creat la nostra tenda online per poder explicar el nostre projecte i comercialitzar els nostres productes.

 

Però aquí no acaba la història

Al nostre laboratori d'idees ja estem treballant  amb productes de valor relacionats amb cultius tradicionals  al Mas de Bondia (cereals, vinya, ametller i oliveres) i d'altres no tan tradicionals.

Col·labora amb nosaltres

Si t'agrada el nostre projecte i vols col.laborar amb nosaltres pots fer una col.laboració de 20 EUROS o 40 EUROS per contribuir a la creació del nostre propi obrador artesanal i ecologic amb ecobotiga i espai de tast

Amb el donatiu de 20 EUROS rebràs aquesta TASSA DE TE gravada

Amb el donatiu de 40 EUROS rebràs la TASSA DE TE I EL DAVANTAL gravats

Per a qualsevol altra tipus de col.laboraciò posat en contacte amb nosaltres al contacte