El Mas de Bondia

 

El Mas de Bondia és una vila closa d'origen medieval situada al municipi de Montornès de Segarra a la comarca de la Segarra.  La principal característica del nucli és el carrer tancat - anomenat carrer Portal- , un recinte on només hi ha un accés i les cases fan de muralla.

Vista_aerea_Mas_de_Bondia

Originalment un mas. Es va anar creant un carrer amb dues fileres de cases i mantenint l'única porta d'accés per la part de llevant. Al segle XII , el Mas de Bondia era un edifici aïllat, al cim d'un turó. Amb el temps, l'estructura del mas es va anar modificant, i va derivar en un petit nucli de població a partir d'un carrer sense sortida. A ambdós costats d'aquest carrer s'annexionaren les cases dels nous pobladors, formant una vila closa fortificada, on els darreres de les cases feien de muralla i al qual s'accedia per un únic portal.

 

Aquest portal és l'antiga porta d'entrada de la primitiva masia i actualment és un portal cobert que dóna accés al nucli. Per tant l'aspecte frontal del nucli té l'estructura d'una masia tradicional,de tres cossos amb una porta d'entrada d'arc de mig punt adovellat.

Vita_frontal_del_Mas_de_Bondia

Una mica d'història

El lloc del Mas de Bondia fou una quadra o petit districte del castell de Montornès situat al sector de ponent del terme. El 1181 el rei Alfons I el Cast féu donació del castell a l'orde del Temple, on també s'inclogué El Mas de Bondia. Aquesta quadra templera seguí el mateix destí que el castell de Montornès de Segarra, que passaren a dependre de la Comanda templera de Granyena

Escut_Templer

El Mas de Bondia, va esdevenir  des de llavors, un lloc on viure, treballar el camp i refugiar-se dels malfactors pels pagesos i comerciants que circulaven per la xarxa de camins del sud de la Segarra, contribuint com d'altres masos a l'estabilitat i la recuperació agrària que va tenir el camp català a finals del segle XV, i propiciant l'aparició d'una pagesia benestant que va contribuir activament a la recuperació d'aquests nuclis i l'aprofitament dels terrenys de conreu que els envoltaven.